Δελτίο Τύπου: Συνεργασία με Δ. Ανατολικής Μάνης για το Μανιάτικο Μοιρολόι (B`φάση)

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη διαδικασία υποβολής προτάσεων για την εγγραφή στοιχείων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, δημοσιεύθηκαν χθες, Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020, οι Δηλώσεις Πρόθεσης Υποβολής Δελτίου Στοιχείου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που κατατέθηκαν στη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΔΙΝΕΠΟΚ) του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) και συνάδουν κατ΄ αρχήν με το πνεύμα που διέπει τη Σύμβαση για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003) και την εφαρμογή της στη χώρα μας.
 
Με ιδιαίτερη χαρά, το Ινστιτούτο Σπάρτης και ο Δήμος Ανατολικής Μάνης ανακοινώνουν στους πολίτες της Λακωνίας ότι η υποψηφιότητα του Μανιάτικου Μοιρολογιού προκρίθηκε στη Β’ Φάση της εν λόγω διαδικασίας. Συντάκτες της Δήλωσης Πρόθεσης Υποβολής Δελτίου υπήρξαν η κα Αναστασία Κανελλοπούλου με την ιδιότητα της Φιλολόγου και Προέδρου του Ινστιτούτου Σπάρτης και ο κ. Αθανάσιος Βλήτας με την ιδιότητα του Ιστορικού και Υποψήφιου Διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών.
 
Τα μοιρολόγια της Μέσα Μάνης αποτελούν μια ιδιαίτερη καλλιτεχνική έκφραση του πένθους, γραμμένα για το συγκεκριμένο νεκρό , με αναφορά στη ζωή και στα κατορθώματά του, προσφέροντας έτσι πλούσια ιστορικά κ αι λαογραφικά στοιχεία για την περιοχή καταγωγής του νεκρού. Γραμμένα σε ιαμβικό οχτασύλλαβο, μοναδικά στο είδος τους, αναπαράγονται μέχρι σήμερα πιστά από τις μοιρολογίστρες. Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των παραδόσεων της Μάνης και με την ιστορική τους συνέχεια αναδεικνύουν το μοναδικό πολιτιστικό φορτίο της Μάνης.
 
Καλούμε όλους τους φορείς και τα φυσικά πρόσωπα που ενδιαφέρονται να συνδράμουν με οποιοδήποτε τρόπο στην προσπάθειά μας για την ανάδειξη αυτού του μοναδικού πολιτιστικού στοιχείου του τόπου μας ως Μνημείου Άυλης Εθνικής και Παγκόσμιας Κληρονομιάς, να επικοινωνήσουν μαζί μας το συντομότερο δυνατό μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο institoutospartis@gmail.com ή τηλεφωνικά στο 6984578189.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

2η Φάση- ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΔΕΛΤΙΟ ΜΑΝΙΑΤΙΚΟΥ ΜΟΙΡΟΛΟΓΙΟΥ ΩΣ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΥΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ.pdf

Βρείτε μας

ΓΡΑΦΕΙΑ
Κ.Παλαιολόγου 67, Σπάρτη Λακωνίας
Τηλ. : 27310.89800 - 6944602206
E-Mail : institoutospartis@gmail.com
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ