Συνεργασία Ινστιτούτου Σπάρτης με τον Δήμο Ανατολικής Μάνης για το «Πράσινο Ταμείο»

Το Ινστιτούτο Σπάρτης με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει τη συνεργασία του με το Δήμο Ανατολικής Μάνης στην από κοινού αίτηση στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Πράσινο Ταμείο» με στόχο την ανάδειξη της Μάνης ως ανοιχτού μουσείου.
 
Η Μάνη με την αξιοσημείωτη αρχιτεκτονική της, την ιδιαίτερη πολιτιστική της παράδοση και το μοναδικό της φυσικό τοπίο, αποτελεί ιδανικό χώρο εφαρμογής και ανάπτυξης ενός ανοιχτού-υπαίθριου μουσείου. Η μοναδικότητα του τοπίου της Μάνης, μέσα από το οποίο αναδεικνύεται όλος ο χαρακτήρας της μανιάτικης βιοθεωρίας και φιλοσοφίας, αποτελεί εξαιρετική περίπτωση αντικειμένου ενός τέτοιου ανοιχτού- υπαίθριου μουσείου.  Η διατήρηση της αρχιτεκτονικής και ο σεβασμός των Μανιατών στην ιστορία, στα έθιμά τους και στο μανιάτικο μοναδικό φυσικό τοπίο, αποτελούν ευκαιρία για την προβολή όχι μεμονωμένων δράσεων ή αντικειμένων, αλλά για μια συνολική καταγραφή, ανάδειξη και προβολή ενός μοντέλου ζωής που ξεκινά από τους αρχαϊκούς χρόνους και φθάνει μέχρι σήμερα, αλώβητο σε αρκετές περιπτώσεις και ικανό να διαμορφώσει μια ελληνική ενότητα με μοναδικό συνδυασμό υλικών, κοινωνικοοικονομικών και ηθικών γραμμών, ξεχωριστού περιβάλλοντος, διακριτών στον επισκέπτη.
 
Σκοπός του χρηματοδοτικού προγράμματος είναι η ενίσχυση έργων και δράσεων σε θέματα περιβάλλοντος και ειδικότερα σε αντικείμενα που αφορούν: α) την κλιματική αλλαγή, β) την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και γ) την αναβάθμιση του οικιστικού περιβάλλοντος με στόχο τη συμβολή στην ανάπτυξη και εφαρμογή της εθνικής και ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής πολιτικής στην προώθηση των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης. Με τον τρόπο αυτό αναπτύσσεται ένας υγιής κύκλος οικονομίας όπου η ανάπτυξη χρηματοδοτεί τη συντήρηση των πολιτιστικών καταλοίπων και την επιβίωση των ιστορικών κοινωνικών πρακτικών. Πρόκειται για ένα νέο μοντέλο διαχείρισης του συνόλου των πόρων μιας περιοχής και κυρίως της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπου τα πολιτιστικά αγαθά γίνονται πλατφόρμα ανάπτυξης και εγγυώνται όχι μόνο το δικό τους μέλλον, αλλά και το μέλλον και την ποιότητα ζωής της κοινωνίας.
 
Επικεφαλής φορέας θα είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με την καθηγήτρια κ. Αντωνία Μοροπούλου, η οποία έχει ήδη πραγματοποιήσει έργα και μελέτες για την Μάνη με εθνική και διεθνή απήχηση, και συμπράττοντα φορέα το Ινστιτούτο Σπάρτης που είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με έμπρακτη εμπειρία στον τομέα του πολιτισμού και αναγνωρισμένη τεχνογνωσία στη διεκπεραίωση ανάλογων προγραμμάτων. Η αγαστή συνεργασία των Δημοτικών Αρχών καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων καθίσταται ζωτικής σημασίας ώστε το παρόν πρόγραμμα να αποτελέσει για την ανάπτυξη της Μάνης.

Βρείτε μας

ΓΡΑΦΕΙΑ
Κ.Παλαιολόγου 67, Σπάρτη Λακωνίας
Τηλ. : 27310.89800 - 6944602206
E-Mail : institoutospartis@gmail.com
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ