Επίσκεψη με τους Πρόσφυγες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης

Με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Σπάρτης και σε συνεργασία με το τοπικό Παράρτημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού,  τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας  πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2019,  επίσκεψη των ανήλικων προσφύγων και μεταναστών που ευρίσκονται στην πόλη μας, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, επ’ ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μετανάστευσης.
 
Τα μέλη του Ινστιτούτου Σπάρτης και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού παρέλαβαν τα παιδιά από τον χώρο φιλοξενίας τους και τα συνόδευσαν με ασφάλεια έως το Αρχαιολογικό Μουσείο. Με τη βοήθεια αρχαιολόγων από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας περιηγήθηκαν στους χώρους του μουσείου, όπου τους παρασχέθηκαν οι απαραίτητες πληροφορίες για τα εκθέματα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης υπήρχε πιστοποιημένος μεταφραστής αραβικών, που είχε αποσταλεί από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.
 
Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στην προσπάθεια των παραπάνω  φορέων να συμβάλουν στην ενημέρωση των προσφύγων σχετικά με την ιστορία και τον πολιτισμό της Σπάρτης, αλλά και γενικότερα  της χώρας που τους φιλοξενεί. Τέτοιου είδους δράσεις βοηθούν στην ενημέρωση των προσφύγων σχετικά με την περιοχή στην οποία ευρίσκονται, σχετικά με τις αξίες και τις αρχές του κόσμου  μας, γεγονός που συμβάλλει στην ομαλή - έστω και προσωρινά - κοινωνική ενσωμάτωσή τους στην τοπική κοινωνία. Επιπροσθέτως, οι πρόσφυγες εφ’ όσον γνωρίσουν την ελληνική ιστορία και έρθουν σε άμεση επαφή με τον πολιτισμό μας, θα αποτελέσουν καλούς πρεσβευτές  της Ελλάδας στις χώρες μετεγκατάστασής τους.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω δράση δεν αποτελεί τη μοναδική πρωτοβουλία γνωριμίας των προσφύγων με τον πολιτισμό μας, καθώς έπονται επόμενες αντίστοιχες δράσεις. Όλοι οι συμβαλλόμενοι φορείς, με την προσπάθεια αυτή επιθυμούν να καταστούν πηγή θετικών εξελίξεων για την πόλη μας , παράγοντες διασφάλισης της ισορροπίας στην συμβίωσή μας με τους πρόσφυγες και νησίδες επίδειξης καλών προθέσεων και χριστιανικής αλληλεγγύης προς τους ξεριζωμένους συνανθρώπους μας!
 
Η 18η  Δεκεμβρίου 2019,  Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστευσης, λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, είναι μια καλή ευκαιρία για όλους μας να αναλογιστούμε την θέση αυτών των οικογενειών και κυρίως των μικρών παιδιών , τις αιτίες που προκαλούν το φοβερό αυτό μεταναστευτικό ρεύμα και να μπούμε στην θέση αυτών των ανθρώπων που βρίσκονται μακριά από την πατρίδα, τους αγαπημένους τους και κυρίως μακριά από την ελπίδα!
 
Η Ελλάδα, πατρίδα πολλών μεταναστών, που αιμορραγεί ακόμα και σήμερα, γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει μετανάστευση και προσφυγιά και κατανοεί καλύτερα από πολλούς άλλους λαούς την θέση και την αγωνία των προσφύγων!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

Αφίσα_Γνωρίζοντας τη Σπάρτη στους Πρόσφυγες.pdf

Βρείτε μας

ΓΡΑΦΕΙΑ
Κ.Παλαιολόγου 67, Σπάρτη Λακωνίας
Τηλ. : 27310.89800 - 6944602206
E-Mail : institoutospartis@gmail.com
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ